tirsdag 24. mai 2011
Takers.
På tide med en ny anmeldelse. Denne gangen har jeg ikke tenkt å anmelde mye eller stort, men en helt vanlig film. I dag: Takers.
Takers er ganske lik "The Town" fordi dette er også en bankranerfilm, filmen har også en irritert politibetjent som jakter på bankranerne og historien er av den typen hvor ting ikke går som planlagt. Men i sammenligning, synes jeg faktisk Takers er bedre enn The Town...
Takers handler om en gruppe som kaller seg for Takers. Etter å ha drevet med en rekke perfekte ran, kommer "Ghost" (Tip Harris) utfra fengsel med en plan hvor mer penger står på spill. Det eneste som står i veien for dem er en rasende og irritert politibetjent som gjør hva som helst for å få satt banden i kasjotten.
Hvis man har sett bankran filmer før, så vet man på en måte hva som skal skje i filmen, så historien er ikke akkurat noe man ikke har sett før. Jeg mener ikke være for klagete, men jeg visste omtrent hvordan filmen kom til å ende da jeg kom litt lenger inn i filmen. Selv om historien kanskje ikke er all verdens, synes jeg allikevel denne filmen er bedre enn The Town. Grunnen til at jeg synes den er bedre er fordi action-scenene er bedre og bra filmet og gjennomført, spesielt jakt-scenen hvor 1 i gjengen løper nesten gjennom hele byen og gjør stunts nesten som Jackie Chan. Og figurene er mer sympatiske (begge sider er kildret på den måten at man forstår hvordan begge sidene har det).
En ting som var nytt og som jeg syntes var bra gjort i filmen var en scene på sluttdelen av filmen hvor en russisk mafiagjeng kommer inn i en leilighet hvor Takers holder til, og en skyte-scene begynner. Det som er nytt med denne scenen er at lyden på skuddene blir dempet og isteden blir det spilt en dramatisk musikk + at man kan høre tydelig hva Takers sier til hverandre (dette er bra fordi da slipper vi å høre at snakkingen deres blir overdøvet av maskingevær og haglesmell). I the Town var action-scenene ikke aller verst, men ikke spektakulært og gjort på en ny måte, og det er derfor, siden Takers gjorde nye og bedre action-scener, Takers er den bedre filmen. Også pga mer sympatiske figurer.
Det er ellers ikke så mye mer å si om filmen bortsett fra at jeg likte filmen godt og anbefaler den mer enn å se "The Town."
Karakter: 8/10
tirsdag 10. mai 2011
BATMAN.
Av alle superhelter jeg har sett på film og ellers, så er min favoritt Batman. Jeg er ikke sikker på hvorfor, men det er fordi jeg bl.a. syns han er kul, mystisk og er en interessant figur. Historiene er mørke, seriøse, overbruker aldri vitser og skurkene, som er kanskje de mest interessante skurkene i superhelt universet.
Det finnes mange Batman filmer der ute, og i dag har jeg tenkt å anmelde de Batman-filmene jeg har sett (ikke tegnefilm filmene fordi jeg har ikke sett dem og har dem ikke). Dette blir et Marathon med Batman. Jeg vil gjøre oppmerksom på at hver film blir anmeldt som på samme måte som i min og Mikaels anmeldelse av Friday the 13th filmene fordi skulle jeg anmeldt hver film i samme lengde som f.eks. i min anmeldelse av Matrix eller andre korte anmeldelser, hadde dette innlegget blitt for langt. Filmene jeg anmelder er: Batman the Movie, Batman (1989), Batman Returns, Batman Forever, Batman & Robin, Batman Begins og The Dark Knight. Kos deg!
Litt om Batman: Batman (når han ikke er Batman så er han Bruce Wayne) handler for det meste om en superhelt uten superkrefter som kler seg ut som en flaggermus og kjemper mot kriminalitet. Batman dukket første gang opp i Detective Comics nr. 27 (1939). Før var ikke Batman så mørk som han er i dag, men etter som årene gikk, begynte Batman fortellingene og bli mer seriøs og mørkere. Det var nok ikke før på 80-tallet, da det kom ut et blad som het "The Dark Knight Returns" da Batman begynte å bli virkelig mørkt og seriøst.
Batman the Movie:
På 60-tallet (ca. 1966) kom det ut et TV-show som het Batman, med Adam West som Batman. Det var på denne tiden folk først hørte om Batman. Det er for det meste et humor-program. Folk misliker den nok fordi hvis man ikke så dette showet da var man barn eller hadde bare hørt om den mørke Batman, så ser man på showet som noe tull. Jeg har ikke sett showet, men jeg har sett en film som er basert på showet som heter "Batman the Movie."
Filmen handler om Batman og Robin som prøver å fange 4 skurker som har rømt fra fengsel med onde planer: The Joker, The Penguin, The Riddler og Catwoman. Hele filmen er fylt med humor og spenning. Spesialeffektene er utdatert i dag og kostymene ser ut som det som man kan få tak i en Halloween butikk, men ser man bort fra det er filmen faktisk ganske underholdene. Jeg for min del liker filmen fordi det er jo greit å få en god latter en gang i blant, og denne filmen virker det som om de hadde det gøy med å lage. Det er en guilty pleasure å like denne filmen, men det gjelder å huske på at hvis verken TV-showet eller denne filmen hadde blitt laget, så hadde nok ikke mange visst hvem Batman var osv. De fleste foretrekker nok den mørke Batman, det gjør jeg óg, men gir man denne filmen en sjanse, kommer man nok til å synes den er en passe nok god film. En god nok latterbombe for min del ihvertfall.
Karakter: 8/10
Batman (1989):
På slutten av 80-tallet kom den første mørke og mer seriøse Batman ut laget av Tim Burton (kjent i dag, men ukjent da). Dette er den filmen folk flest kjenner til, og dette var den første Batman filmen jeg så da jeg var barn (den var ihvertfall skummel for meg da jeg var liten fordi det var en del scener i den som ikke var for barn). Filmen handler om Batman som begynner sin kamp mot kriminalitet og mot sin første superskurk som er ingen ringere enn Jokeren, Batmans hovedskurk i tegneseriene. Hovedfokuset i filmen er på hvem Batman er, hvordan og hvorfor han ble Batman. Vi får gjennom filmen vite dette + om hans barndom. Michael Keaton spiller Bruce Wayne (Batman) og er fantastisk i rollen. Når han er Bruce Wayne, kan du forstå figuren og få sympati for ham. Når han også er Batman, er han badass og truende. Selv om han er flink er det allikevel Joker'n (Jack Nicholson) som stjeler showet. Han er ond, samtidig som han er morsom (akkurat som Tuco). Jack Nicholson spiller jokeren veldig bra med andre ord. Filmen gjør en bra jobb med å gi oss en mørkere utgave av Batman. Den er spennende, interessant, skummel, bra skuespill og gir meg en flott Batman stemning hver gang jeg ser filmen. Musikken spiller en stor rolle i filmen også, spesielt er Danny Elfman Batman-musikken utrolig. Bottom Line: Bra superhelt film og anbefales sterkt. 10/10
Batman Returns:
Etter Batman (1989) som var en stor suksess for mange, kom det ut noen år senere enda en film i Batman-WB-serien som het Batman Returns. Denne var mørkere enn Batman, men dessverre for mørk og deprimerende, men filmen har i det minste bedre action-scener enn Batman. I denne filmen er det ikke så mye fokus på Batman, men på skurkene, ikke bare 1 men 3. Den første og den mest sympatiske figuren i filmen er The Penguin (Danny DeVito). Figuren får vi vite mest om i filmen og er ikke bare skurk fordi han er skurk, men han er et sørgelig misfoster som bare ønsker å bli akseptert av samfunnet han lever i. Måten han blir fremvist i filmen gjør at vi får så sympati for han, at det blir litt for trist (spoiler!) når han dør. Det gjør filmen litt dårligere i min mening. De to andre skurkene er Christopher Walken som en korrupt forretningsmann og Michelle Pfeiffer som Catwoman. De er ikke like interessante som Penguin. Batman er fremdeles like kul som i den forrige filmen, men ikke like interessant fordi det er for mye fokus på skurkene enn han. Filmen handler om Penguin og Walken som prøver å ta over Gotham City (som er byen Batman og de andre figurene som f.eks. butleren Alfred (Batmans), Konstabel Gordon og Robin bor i). Filmen er bra og spennende, men for mørk og dyster i min mening. Den er ikke like god som Batman, men har en del ting som gjør at den ikke er bare OK heller. Jeg vet ikke om den anbefales å sees, men vil du se oppfølgeren til Batman, så er det bare å se den. 8/10.
Batman Forever:
Da den tredje Batman filmen kom, så bestemte de seg for å slutte å bruke Tim Burton som regissør og i stedet bruke Joel Schumacher (mest pga den for mørke tonen i Batman Returns) som gjorde filmen vennligere i tonen og mer barnevennlig. Resultatet: dårligere enn Returns, men fremdeles en underholdene film. Filmen denne gangen har bare 2 skurker. Two-Face spilt av Tommy Lee Jones som jeg synes er den dårligste utgaven av Two-Face.
Forklaring: Two-Face er en av mine favoritt Batman-skurker fordi han er en delt personlighet, som Jekyll & Hyde og er en ganske interessant figur, men i denne filmen har han dårlig sminke i fjeset, oppfører seg som en tåpelig klisjé skurk og det eneste han gjør er å flippe en mynt (som han bruker for å avgjøre skjebnen til sine ofre, bedre gjennomført andre steder enn i denne filmen) og ler for mye.
Så du kan skjønne hvorfor han var skuffende for meg (og andre). Den andre skurken er The Riddler, spilt av en av mine favoritt skuespillere, Jim Carrey. Han er bedre enn Two-Face det er sikkert, men er ikke lik som The Riddler i tegneseriene. I filmen spiller Jim Carrey seg selv, men er mye mer underholdene å følge med på enn Two-Face, that's for sure. Batman er spilt av Val Kilmer (rart at de ikke bruker Michael Keaton i alle filmene fordi man oppdager ganske raskt om hovedpersonen er spilt av en annen). For min del er han bare OK som Batman, men når han er Bruce Wayne, er han endimensjonal, og spiller ikke rollen troverdig synes jeg. Robin dukker opp i denne filmen og er mer tøffere og bedre i denne filmen, enn han har vært i tidligere sammenhenger (bortsett fra Batman: the Animated Series). Denne filmen handler for det meste om fortid og bakgrunnshistorier: Two-Face drepte Robins familie og ønsker hevn, hvordan Batman fant Bat-hulen som han bruker til å gjemme Bat-mobilen og de andre gadgett'ene osv. Filmen er bottom line en underholdene nok film, men virker er litt for tåpelig til at jeg synes filmen er god. Slutten likte jeg heller ikke, men spolerer ikke den for deg. Jeg gir filmen 5/10, som betyr at den er OK.
Batman & Robin:
Denne filmen er kjent som den dårligste Batman-filmen i serien, av mange grunner som du forstår og ser gjennom filmen, men skal jeg være ærlig, så syntes jeg ikke denne filmen var så dårlig som alle sier at den er. Ja den er tåpelig, har for mange dumme vitser, dårlige skurker osv. Men jeg liker filmen litt fordi jeg likte sub-plottet med at Alfred var døende, Batman i denne filmen er spilt av George Clooney, som gjør en bedre jobb enn Val Kilmer, Robin er Ok, men klagete, action scenene er passe osv. Konklusjon: det er individuelle deler i filmen jeg liker + Arnold (som Mr. Freeze), men bare når han ikke forteller is-vitser og snakker med den vanlige Arnold-aksenten, men det er ikke alt i filmen jeg liker, pluss skurkene er ikke like interessante som i Returns eller i den første. Bane (medskurk i filmen) er pointless. Har ikke mye å si eller gjøre. Filmen i det minste har noen historier og fortelle (Batman og Robin som må prøve å holde venneforholdet sammen for at de skal prøve å stoppe Mr. Freeze og Posion Ivy (Uma Thurman, som er dårlig i denne filmen, i min mening)). Alfred er døende og de må prøve og redde han osv. Anbefaler de andre filmene, men denne kan man sette et spørsmåltegn på fordi jeg vet ikke om du vil se den siste i serien eller ei. Jeg for min del synes den er OK, men er dårlig/ok (som tilsvarer karakteren 4,5/10). Ja, jeg vil si at dette er den dårligste Batman filmen jeg har sett, men er ikke den dårligste filmen jeg har sett noengang.
Batman Begins:
Etter Batman & Robin mistet folk troen på en ny god Batman film, så det ble slutt på å lage Batman filmer for en stund. Serien gikk virkelig nedover og det er synd fordi det begynte bra, men så kom Joel å ødela alt.
Omtrent 10 år senere begynte en re-boot av Batman serien. Den nye serien (som ennå holder på) lages nå av Christopher Nolan og den første filmen i den nye serien, som kom i 2005, het Batman Begins. Denne viser oss nok en ny seriøs Batman igjen, og det var på tide. Men filmen er ikke helt perfekt i min mening, selv om mange, bl.a. Roger Ebert, har sagt "WOW, beste Batman film noensinne."
Til og begynne med var det bra å se en lengre utgave av hvordan Batman ble Batman, men det flashbackscener i både Batman (1989) og Forever som gjør at hvis man ikke har sett de scenene er man interessert i hele historien av hvordan Batman ble Batman, men har man, er det ikke alt man er interessert i.
Etter at Batman har blitt Batman, så føles det ut som om en ny historie har startet. Historien forteller og viser oss en mer realistisk utgave av Batman og gjør en god jobb med det, men hovedproblemene med filmen er at action-scenene er dårlig fordi alt er filmet på for nært hold og redigert slik at kamp-scenene går for fort unna og skurkene er ikke interessante nok. Skurken Ra's Al Ghul er nok bedre i tegneseriene, men i denne filmen virker han som en klisjé, og The Scarecrow, som er en ganske truende og kul Batman skurk, er for lite med i filmen og jeg ville likt å se mer av han enn Ra's Al Ghul. Filmen har også et tregt tempo som gjør at filmen føles for lang ut.
Konklusjon: God, spennende og en fin fresh start på en ny serie med Batman, men perfekt er den ikke helt. 8/10
The Dark Knight:
Dette er den Batman filmen jeg liker best (+ er nok den Batman filmen folk har ventet på) (sammen med Batman (1989)) pga grunner jeg skal komme inn på i løpet av denne korte delen anmeldelsen. Filmen handler om Batman (spilt av Christian Bale både i denne og Begins), Harvey Dent (AKA Two-Face) og Gordon, som er spilt av Gary Oldman i denne og Begins som må prøve å stoppe Jokeren (Heath Ledger) fra å spre kaos i Gotham City. Denne filmen har mye bedre action-scener enn Begins (spesielt Biljakten i midten av filmen), filmen er mer spennende og underholdene enn forrige film og har et passe tempo. Det er en del forklaringer til hvorfor jeg elsker denne filmen, men hovedgrunnen til at jeg elsker denne filmen er pga Jokeren, spilt av Heath Ledger. Han er som en blanding av alle tidligere jokere, men samtidig greier å være en ny Joker. Han er som et bilde av hvordan jokeren hadde vært hvis han faktisk eksisterte. Han er mye mer truende og skummel enn Jack, og er samtidig så morsom og interessant å se på i filmen. I min mening spiller Heath fantastisk og er nok den beste Jokeren jeg har sett på film. Keep in mind: jeg liker Jack som jokeren, men Heath er mye mer interessant og truende enn Jack. Batman er god i filmen, men (ikke for å klage for mye) drakten hans ser litt smårar ut i begge filmene + stemmen hans er rar. Første gang jeg så filmen tenkte jeg ikke på stemmen fordi jeg trodde det var meningen Batman snakket slik (så aldri mye Batman da jeg var barn), men da jeg så Batman (1989) igjen, så skjønte at Batman snakker ikke slik egentlig. Det virker litt frekt å klage på noe som jeg ikke brydde meg om de første gangene jeg så filmen, men den har blitt en smule mer irriterende etterhvert.
Jeg synes filmen ellers er et fantastisk bilde av hvordan Batman universet hadde sett ut hvis den var ekte. Two-Face er forresten bedre her og interessant enn i Forever. God film, anbefales. 10/10.
Jeg har sett en annen som heter Batman: Under the Red Hood, men har ikke planlagt å anmelde den ennå. Av alle Batman filmene jeg har sett er det Batman og The Dark Knight jeg likte best. Jeg er fremdeles usikker på hvilken jeg liker best. Batman synes jeg er bedre i 1989 versjonen enn i den nye, men jeg synes Jokeren er bedre i den nye enn i den eldste. Så langt er det likt mellom dem på min filmliste over de filmene jeg liker best.
Hvis du ikke har skjønt det før nå: Ja, Jokeren er min favoritt Batman skurk pga hans personlighet, sjarm og at han er ond, truende og gal, samtidig som han er morsom. Det er aldri overbruk av komedien i Batman serien og det er bra fordi for mye humor i en seriøs superhelt serie, er ikke bra.
Det er forresten en TV-serie fra 90-tallet som heter "Batman: The Animated Series" som jeg gjerne ville anmeldt, men jeg har den ikke og har ikke sett den, men skulle gjerne sett den. Vi får se om jeg får sett den en gang, så anmelder jeg den.
Jeg håper du likte å høre hva jeg syntes om Batman filmene, vi sees senere!
Abonner på:
Innlegg (Atom)