tirsdag 22. juni 2010

Back To The Future Trilogien del 3.



Hei og Velkommen til den siste delen av Back To The Future Trilogien! I dag skal jeg anmelde Back To The Future 3, for så å komme med min konklusjon om alle Back To The Future filmene.

Back To The Future 3 er ofte blitt sett på som den sorte sauen i trilogien fordi denne filmen tok plass i ville vesten (året 1885, ca. 100 år bak Back to the Future 1 som tok plass i 1985). Jeg var like skeptisk som mange da jeg så 3'ern første gangen, men i dag etter å ha sett filmen i en litt mer moden alder, så har jeg greid å akseptere filmen for slik som den er og synes den er veldig god.

Plott: Etter at lyn har slått ned på tidsmaskinen med Doc inni, så blir han ved et uhell sendt tilbake til 1885, siden han liker seg der, så kommer han på at Marty fremdeles er i 1955. Doc skriver et brev til Marty slik at han vet at Doc er i live og kan finne igjen tidsmaskinen som er blitt lagret der helt fra 1885 til 1955 (men det betyr jo at det har vært 2 tidsmaskiner i 1955?). Etter at Marty har funnet tidsmaskinen ved hjelp av 1955 Doc, så finner de også ut at Doc (1985 versjonen) har blitt skutt av en slektning av Biff ved navn Buford "Mad Dog" Tannen. Martys mål er å dra tilbake til 1885, redde Doc fra å bli skutt, for så å dra tilbake igjen til 1985.
Men det er et problem. Tidsmaskinen har (mens Marty først kom til 1885) blitt truffet av en pil i bensintanken, noe som betyr at bilens vanlige motor, ikke kan lenger komme opp i 145 km/t (farten man trenger i denne filmen for å tidsreise).
Marty og Docs mål med filmen da er å finne ut en mulighet for å kunne komme tilbake til 1985 igjen.

Jeg kommer ikke til å røpe mer av plottet til filmen fordi jeg vil ikke gi bort for mange spoilers, og jeg vil jo at du også skal få spenning før du ser filmen (kanskje).
Det er egentlig ikke mange dårlige ting med filmen bortsett fra at Docs kjæreste ved navn Clara, ødelegger stemningen og spenningen for filmen siden hun er en sånn klisjè dame (den typen som man forelsker seg i og som havner i trøbbel som hovedpersonen ender opp med å hjelpe hele tiden). Det er også mange av vitsene fra 1 og 2 som er brukt om igjen, men ellers som jeg sa i sta, så har jeg akseptert filmen for slik som den er. Dessuten så føler jeg det slik at jeg ser på hele trilogien som 1 film, uten en av filmene, så føler jeg at ikke filmen er sett ferdig eller at historien er fullført.

Min konklusjon om Back To The Future Trilogien:
Det som gjorde filmene så bra var at den inneholdt alle type filmtemaer som var mulig f.eks. Sci-fi, komedie, High School, Kjærlighet, action og western f.eks. Det eneste filmtemaet som ikke var brukt i Back To The Future Trilogien var skrekk.
Filmene føltes også 4-dimensjonal ut pga. at filmene går over i hverandre og filmenes historie og plott og figurer var bare så solide og bra fremført av skuespillerne.
Filmer som handler om tidsreise er alltid interessante å se på, og Back To The Future må jeg bare få sagt synes jeg er den beste fremført og skrevet+ at Skuespillerne var fantastiske.
Har du forresten lagt merke til at filmene har hver sin type hovedperson?
  • For eksempel så handlet den første filmen om Marty. Hele filmen var for Marty å prøve alt han kunne for å få sine foreldre sammen igjen slik at han kunne eksistere.
  • Den andre filmen handlet om Biff. Hele filmen var om 1985 kom til a være Marty og Doc sin eller Biff sin. Det hele sto på spill om Biff hadde sports-kalenderen eller ikke.
  • Den siste handlet om Doc. Hele målet var å redde hans liv, men så får han også en familie til slutt.
Når det gjelder karakteren for alle filmene, så gir jeg alle sammen "GOD" (10/10), og for hele trilogien: 10/10 fordi jeg ser på alle filmene som en veldig lang og kjempegod film.
Vi vet at vi ikke kan reise i tid det er fantasi, men vi kan kontrollere vår fremtid fordi i en av filmene så sier Doc at fremtiden er ikke skrevet, men det er hva vi gjør som får konsenkvenser for det. The trilogy review is offically over.

søndag 20. juni 2010

Back To The Future Trilogien del 2.


Etter at Back to the Future ble en suksess, så ble 2 og 3 laget på samme tid... Hei og velkommen til Back to the Future trilogien del 2, hvis du skal lese del 2, så bør du ha lest del 1 først!

Det å lage en oppfølger til en film, blir ikke alltid lett fordi den blir enten dårligere eller kanskje bedre enn den første filmen. Heldigvis så er Back to the Future 2 en like god film som den første. Hvorfor? Fordi den går inn i den første filmen igjen og viser oss filmen sett fra andre figurers perspektiver. Og det er jo det morsomme med 2'ern fordi det er ikke mange filmer som viser oss 1'ern vist fra forskjellige perspektiver, det er bare noe som ikke skjer så ofte.
Men nå om oppfølgeren.
Back to the Future 2 begynner fra der 1'ern sluttet. Denne gangen så drar Marty og Doc til fremtiden (året 2015) isteden for til fortiden. Grunnen er fordi Doc har funnet ut at Martys (fremtidige) sønn kommer i fengsel pga. at Biffs barnebarn Griff lurte ham til å gjøre noe kriminelt. Marty klær seg ut som sin egen sønn og sørger for at det ikke er hans sønn som havner i fengsel, men Griff.
Dette er bare starten på filmen fordi Marty greier å ødelegge framtiden like mye som han greier å ødelegge fortiden. Det han gjør nemlig er å kjøpe en sportskalender som viser resultatlister om hvem som vinner visse kamper fra 1950 - 2000. Etter at Doc forteller Marty at han helst ikke bør gjøre, så lar han ved et uhell Biff få tak i den, noe som fører til at han stjeler/"låner" tidsmaskinen, drar tilbake til 1955 (året BTTF1 tar plass) gir den til seg selv og sørger for at han blir en millionær.
Når Marty og Doc drar tilbake til 1985, så oppdager de at de har havnet i en alternativ utgave av 1985, så de finner ut (med litt kalkulasjoner) at de må tilbake til 1955 (på samme tid som 1'ern foregår) å få tilbake sportskalenderen.

Jeg kommer ikke til å røpe alt om Back to the Future 2, men dette tror jeg er nok for at du skal få litt spenning for filmen.
Back to the Future 2 inneholder de samme skuespillerne som 1'ern hadde bl.a. Michael J. Fox som Marty, Christopher Lloyd som Doc og Thomas F. Wilson som Biff (og Griff) og er like fantastiske som de var i 1'ern. Den eneste skuespilleren som ikke er med i BTTF2 er Crispin Glover som spilte faren til Marty, men selve rollefiguren dukker opp som en liten cameo. Som jeg sa i sta så går 2'ern over i 1'ern noe som gjør at Back to the Future 2 burde "på en måte" heller vært kalt "Back to the Future 1,5."
Det er egentlig ikke så mye dårlig med Back to the Future 2 bortsett fra at nå så liker ikke Marty å bli kalt "kylling", noe som ikke var nevnt i 1'ern, men da jeg så Back to the Future 2, så tenkte jeg egentlig ikke så mye på det.

Back to the Future 2 synes jeg er like god som 1'ern fordi den utvikler historien videre, beskriver våre figurer videre og vi lærer litt mer om stedet der Marty og resten av gjengen bor (Hill Valley). Bottom Line: Like god som Back to the Future 1 (i følge meg selv).
Følg med neste gang for da er det Back to the Future 3 som står for tur!

fredag 18. juni 2010

Back To The Future Trilogien del 1.


Back To The Future Trilogien vil jeg si er den mest solide og beste trilogien noensinne. Hvorfor? Det finnes mange grunner til hvorfor. Bl.a. fordi filmene i trilogien går over i hverandre og skaper en firedimensjonal følelse, inneholder gode skuespillere som vet hvordan de skal spille rollene sine og at filmene er både en high-school film, komedie og sci-fi film. Det blir ikke lett å anmelde disse filmene pga alt det som er nevnt, men jeg skal gjøre mitt beste.
Filmene er fra 1985-1990. Hvis du trodde at Steven Spielberg sto bak Back to the Future, så tar du skammelig feil, det var Robert Zemeckis (som også har laget Forrest Gump) og Bob Gale. Gjør deg klar for å bli transportert til min anmeldelse av alle Back To The Future filmene.

Back to the Future del 1:
Året er 1985, og vi blir kjent med den unge tenåringen Marty Mcfly (Michael J. Fox) som har en familie som ikke er perfekt. Moren er alkoholiker, faren er en pyse og hans onkel er i fengsel. Men alt blir forandret når han en dag hjelper sin gode venn, Doc Brown med en tidsmaskin laget ut av en DeLorean. Etter at Marty har blitt fortalt om tidsmaskinen, reiser han ved et uhell tilbake i tid til 1955 (der foreldrene hans er på hans alder) etter at Doc Brown har blitt skutt ned av noen terrorister. Martys mål med filmen er å komme seg hjem igjen til 1985 og det tror du er nok for filmens plott? Nei, fordi han greier også å sørge for at foreldrene ikke møtes, han prøver alt han kan for å få dem sammen igjen slik at han kan eksistere, og må også redde Doc Brown fra å bli skutt. Høres ikke filmen sprø ut bare man tenker på det?

Doc Brown er forresten spilt av en av mine favoritt skuespillere gjennom tidene, Christopher Lloyd og som Doc ser han ut som Albert Einstein.
Micheal J. Fox er fantastisk som Marty Mcfly (Fox var forresten 24 år når han spilte Marty i denne filmen. Ja, jeg vet han ser ut som en tenåring, men han var faktisk 24).
Og så er det bøllen Biff spilt av Thomas F. Wilson. Han må jeg bare få si er en av de største drittsekkene på film noensinne. Thomas vet virkelig hvordan man skal spille som både en morsom, ond og ikke en spesiellt smart bølle. Biff både trakkaserer kvinner han elsker, herser med faren til Marty og er rett og slett ikke hyggelig med andre folk.
Kort sagt så spiller skuespillerne troverdig.

Det som gjør filmen så spesiell og bra er at hver gang man ser filmen, så oppdager man flere detlajer. F.eks. så heter det kjøpesenteret Marty og Doc prøvekjører tidsmaskinen på starten av filmen "The Twin Pines Mall", men på slutten av filmen så heter den plutselig "The Lone Pine Mall" fordi Marty kjører over et furu tre i 1955. Filmen føles også firedimensjonal ut fordi de to andre Back to the Future filmene går over i den første filmen, noe som gjør filmene mer interessante. Mer enn dette skal jeg ikke røpe.

Alt jeg kan si til slutt er at Back To The Future er en genial film pga plottet, skuespillerne og den underholdningen den har å tilby. Hvis du ikke har sett filmen, så kan jeg anbefale deg sterkt å se den.
Men dette var bare den første filmen, så følg med på del 2 for da er det Back To The Future 2 som står for tur.