lørdag 9. oktober 2010

Halloween-A-Thon del 2: Stephen King's IT.



Guest Review med Mikael Stinessen (Igjen!).

Erlend: Når det kommer til skrekkfilmer, hvor mange onde klovner har du sett på film? Jeg har sett ca. 3-4 stykker: en fra "The nightmare before Christmas", en klovnedukke fra "Poltergeist", noen romklovner fra verdensrommet fra filmen "Killer Klowns from outer Space" (som jeg fikk et glimt fra på TV) og sist men ikke minst klovnen Pennywise fra filmen jeg og Mikael skal anmelde i dag som heter "Stephen King's IT." Filmen er fra 1990 samme år som "Misery" (Også Stephen King).

Mikael: Filmen handler om det lille lokalsamfunnet Derry, Maine. 7 unger blir psykologisk terorisert av en ond skapning som vi som oftest ser i form av en klovn som heter Pennywise. I første del av filmen går vi tilbake individuelt til hver av barnenes minner og får vite historien dems som er et møte med klovnen. Da får vi også se barndommen til hver enkelt av dem, og hvor vanskelig barndom de hadde. F.eks blir jenta, Beverly, mishandlet og slått av faren, hovedpersonen i filmen, Bill, mister lillebroren sin Georgie til Pennywise, også videre.

I andre del av filmen ser vi dem som voksne. Alle har et flott liv og de fleste er ganske kjente. Vi ser 5 av dem dra tilbake til Derry. En av dem har tatt selvmord, og en av hovedpersonene, Mike, har levd i Derry hele livet sitt. Nå skal de prøve det de gjorde sist gang, å stoppe Pennywise en gang for alle når de finner ut at han har kommet tilbake etter 30 år for å ta hevn.

Erlend: Selv om filmen er kategorisert som en skrekkfilm, så er det egentlig mer drama enn skrekk fordi filmen handler for det meste om noen barn som ikke lever så godt pga død, mishandling og bølleri (de blir plaget av en bølle som heter Henry).
Skuespillerne gjør en god jobb med å spille rollene sine. Du lever deg inn med hovedpersonene og synes synd på dem. Filmen inneholder også en del skumle og ekle scener (som bildet av Georgie som blunker til Bill når han kikker i den et øyeblikk).
Men selv om hovedpersonene er de vi følger med hele tiden, så er det allikevel Pennywise som stjeler showet. Han er fæl, men kul og morsom. Han er på en måte som jokeren (Batman).

Mikael: Filmen er ganske skremmende på flere steder, men også ganske episk, og med flere suspense momenter som vi aldri får svar på. Som hva den skapningen gjorde i Derry in the first place. Ganske tidlig i filmen får vi se i en utklippsbok som faren til Mika Hanlon ga til ham at Pennywise the dancing clown var ganske kjent i Derry for 60 år siden. Så det er en ondskap i byen som tar form som en klovn.
Filmen fokuserer veldig mye på frykt og å kunne overvinne frykten sin, og det er sånn det gode vinner til slutt.

Erlend: Selv om Pennywise var kul som klovn så var han skuffende på slutten(spoiler alert!) fordi det viste seg at han var en mutert edderkopp, som måtte spise hvert 30. år. Det ødela filmen litt fordi skapningen var ti ganger bedre som klovn enn edderkopp (dette skjer så klart på slutten av filmen). Filmen er også 3 timer og 12 minutter lang så man bør sette av litt tid hvis man skal orke å se filmen på en dag.

Mikael: I min mening er filmen et mesterverk av Stephen King. Selv om han ikke har regisert den har han skrevet boka. Filmen er veldig skummel første gang man ser den, og nettopp fordi den er så lang og så episk at man blir veldig engasjert i den og håper på at den skal ende på en god måte. Noen av spesial effektene er litt døve, som skole-dusj scenen, men filmen gjør opp for det med en veldig god spennings kurve. Tim Curry gjør sin Hollywood debutt med denne filmen som Pennywise, og den rollen spiller han bra. Man merker ikke noe til hans Romanske aksent.

Erlend: En av de beste skrekkfilmene jeg har sett, men slutten var skuffende og jeg er enig med at spesialeffektene er billige. Men ellers, veldig god og skummel. PS: Jeg skulle ønske det fantes flere skrekkfilmer med onde klovner i.
Karakter fra Erlend: 8/10
Karakter fra Mikael: 10/10 (neste gang får vi snakke om en film som ikke får 10/10 av meg.)

1 kommentar:

  1. Det norske svaret på Siskell og Ebert er tilbake! Så bra! Takk for en fin anmeldelse, gutter. Jeg liker diskusjonen dere får til når dere skriver sammen, og denne gangen er dere også litt uenige om karakteren. Jeg tror nok jeg er mest Enig med Erlend denne gangen - filmen blir litt for lang for min smak. Når det gjelder ønsket ditt om flere onde klovner på film, Erlend, så har du et tips her: The Clown at Midnight (1978) handler om en morderisk klovn som stalker sju ungdommer som pusser opp en gammel operabygning (karakter 3,9 på IMdB). En god klovn finner du i den tyske tv-serien Der Clown (1998-2001), der en politimann slår tilbake mot de kriminelle utkledd som klovn (sjekk plakaten på IMdB: Klovn med bazooka!). Søkeuttrukket evil-clown gir ellers 91 treff på IMdB og killer-clown 76 treff, så jeg håper dere finner flere filmer med onde klovner i. Gleder meg til fortsettelsen!

    SvarSlett